Topic: Shrnutí dojmů
Zdravím,
Někteří si mě možná pamatujete z původního infinita které jsem hrál s přestávkami defakto od jeho začátku. Ale abych šel k věci. Nejprve zmíním že ačkoliv to možná bude tak vypadat, nejsem ten typ co jen kritizuje. Pokusím se kritiku psát konstruktivně, i s návrhy jak by to třeba mohlo být jinak. Začnu s tím co mi vadí nejvíce a postupně se propracuji dolů.
1. Business model
Ano musel sem s tím začít. Nevím jak je to z ekonomického hlediska, ale z čistě subjektivního pohledu se mi business model opravdu nelíbí. Nemám problém si za hru zaplatit (ostatně jsem do inf1 nasypal řádově tisíce korun vzhledem k tomu že jsem si většinu času platil zlato nebo alespoň stříbro) ale v tomto případě nehodlám do hry dát ani korunu navíc. Chápu že vývoj hry není levná věc, ale ten model kompletně zabil i to málo co zbylo z původního infinita. Ostatně když se podíváme zpět tak většina lidí si na inifinitu minimálně stříbro platila. Co bych osobně bral jako super možnost spíš než kupovat balíčky (inženýr atd.) kupovat spíš jednotlivé funkce. Koncept "Za peníze cokoliv" bych osobně nebral vůbec, degraduje to hru na úroveň D-čkových browserovek které všichni tak dobře známe které tento model tlačí. Podobný koncept jako měla jednička (výhody které ale nejsou nezbytně nutné pro alespoň šanci na vítězství nebo umístění) byl lepší. Dokonce si myslím že by většině lidí nevadilo si třeba 20-30 Kč ještě připlatit. Stále lepší než toto.
2. Mechanika měst
Pominu-li to že města nemohou bojovat (což mi vadí od začátku, ale to bych se již opakoval) mají města i několik dalších nedostatků. Všiml jsem si tlačítka "Přesunout město" (nezkoušel jsem jej použít) což opět evokuje vzpomínky na již zmíněné D-čkové hry kterých je plný internet. Nejen že tato možnost nedává logický smysl, ona i nabízí další způsob jak pomocí peněz ovlivnit bitvu (jak říkám, funkci jsem netestoval). Klik, přesunu město třeba za nepřátelskou armádu, vyjedu, bum výhoda.
3. Boje a jednotky
Boje jsou vizuálně moc hezké, to nepopírám. Nicméně unifikace jednotek se mi vážně nelíbí. 4 typy poškození, styl kámen-nůžky-papír akorát pro 4 věci namísto 3. Z toho co jsem viděl je stále zachovaná i unifikace dostřelu atd., což mi vadí jelikož to dost limituje taktizování v bojích. Jednička mi v tomhle přijde opět lepší, vzhledem k tomu že každá jednotka tam byla dobrá na něco konkrétního.
4. Příběh
Příběh je sice fajn, ale působí poněkud nedodělaně a děravě. Pominu-li nedostatky jako unisprache (jedna z tutoriálových misí je pořád anglicky i když je to CZ verze hry), to se předpokládám opraví. Spíš mi nějak chybí návaznost mezi misemi tak jako to bylo v jedničce. Takhle musím splnit misi řekněme na sklady, i když bych raději dělal nějakou misi za tím. Není to sice taková markantní záležitost jako předchozí body, ale i tak bych uvítal spíš výběr misí ve stylu jedničky. Trochu rozvinout příběh (mise se zmutovanými krysami z původního inf třeba neměla chybu) by rozhodně na škodu nebylo.
5. Design budov
Design budov je po grafické stránce určitě fajn, nicméně trochu to kazí vžití do příběhu hry. Praktický příklad: Od začátku je velitelství vzhledově na úrovni nějakého vysoce rozvinutého města. V příběhu se ale baví o stanech a jídle z konzerv. Krapet to nesedí. Je mi jasné že více designů pro různé stavy budov je graficky náročná práce, ale určitě by to hned zlepšilo celkový dojem. U produkčních budov by to stačilo třeba co 10 levelů, u velitelství spíš co 2 levely? Podobně jako se vyvíjí vzhled herní plochy města samotného. Příklad elektrárna. Když pominu to že by (IMO) bylo lepší kdyby transformátor nebyl potřeba, nebo byl spíš v obráceném poměru (4 trafa na elektrárnu, zásadně zmenšit tak na 2x2). Level 1-9 by mohl být řekněme nějaký stan s dieselovým agregátem. 10-19ka třeba improvizovaná tepelná elektrárna, 20-29 nějaká moderní verze předchozího, 30-39 to co je teď (atomová?) a 40+ nějaká futuristická záležitost allá transformátor.
6. Nesmyslnosti
Nakonec tu máme několik drobností nad kterými se člověk pozastaví že trochu nedávají smysl. Není to nic markantního, ale stejně to uvedu. Začnu u měny. Z ekonomického hlediska, když pumpujeme do oběhu více měny dojde k inflaci a tím pádem k pádu hodnoty měny. Další věcí je přemístění budovy. Pokud zrovna budovy nejstou stavěny jako mobilní (nevšiml jsem si že by měly pásy nebo něco na ten způsob) nedává přemístění moc smysl. Bral bych spíš kdyby se daly přemístit za cenu svého současného levelu či jiný zlomek hodnoty budovy, s tím že by to byla normální stavba (muselo by se počkat). Dává to větší smysl, přeci jenom přesunout barák sice jde, ale pořád je zapotřebí vybudovat nové základy atd. - to prostě něco stojí a převést ty původní by asi vážně nešlo.
7. Fórum
Tohle je spíše detail, a možná je něco špatně na mé straně ale nebylo by možné aby se při psaní příspěvku dalo používat editovacích tlačítek jako tučný text, velikosti atd? Ručně psát ty BBCode znaky fakt nehodlám.
No to jest vše. Z příspěvku je asi patrné určité zklamání, já to nepopírám. Od doby co jsem testnul betu mi bylo jasné že staré dobré časy původního infinita jsou prostě pryč, ale doufal jsem alespoň v částečnou náhradu. Bohužel z toho co jsem zatím mohl vidět to vypadá že už si podobnou hru nezahraji. Chvíli tu ještě asi vydržím, ale nehodlám do toho investovat peníze, a ani se nějak jinak aktivně participovat v dění na světech. Vývojáři, prosím neberte to jako útok na hru samotnou, spíš to berte jako můj subjektivní dojem toho co by mohlo být řešeno lépe. Nemám problém s tím dodávat další feedback, spíš záleží na tom zda o něj bude zájem či nikoliv.
Díky za pozornost.