Topic: Souboje
Zdravím,
Po velmi dlouhé době jsem se vrátil k Infinitu, podívat se, jak to tu vypadá. Bohužel to je poměrně velké zklamání, ale snad se to časem zlepší. Nechci však vyzník jako mizený kritik, protože si uvědomuji kolik práce za tímto stojí a velmi oceňuji tuto hru, ale velmi mi nesedla provedená rozhodnutí. Upřímně mi chybí staré infinitum (nejsem si jisty, které servery jsem hrával… možná CZ 2-4 ? … nvm je to už dávno). Pokusím se tu kromě pocitů nastínit i ideu, jak by to mohlo vypadat (vynasnažím se, aby šlo co nejvíce úprav udělat se stávajícími možnosti hry, tedy bez hlubokých zásahů do mechanik hry). Chápu, že jich musíte mít spousty, některé jsem i pročetl na fóru, tak budu možná někoho opakovat snad i nevědomě, ale třeba z toho něco vzejde.
Po pár dnech tak moje dojmy a idee:
1) Největší zklamání je boj (hlavní tahoun této hry). Jednotky jsou kopií sebe sama s různými zbraněmi a města jsou mimo hru... nelze na ně útočit. (Nejsem si jist, zda mohou jednotky uvnitř měst zaútočit i bez rozkazu, ale prozatím předpokládám, že nikoliv.)
Zcela bych předělal systém efektivity z prostého jeden typ > druhý typ atd. (resp. vrátil se ke starému)… Tady mi opravdu chybí rozmanitost starého infinita, kde se jednotky odlišovali nejen typem zbraně, ale s tím i souvisejícího dostřelu, síly, obrany… nevím, proč jste se rozhodli jít namísto toho tímto směrem, ale myslím si, že to nebyl šťastný krok a ačkoliv vyvažování je mnohem snazší, nestojí to za to… Spíše je vhodnějším snížit počet jednotek a udělat je unikátnější a zajímavější, nežli je navyšovat za cenu genericity.
Namísto výhody proti typu zbraní bych spíš udělal výhodu proti typu jednotky…
Legenda: (R-raider, Tx-tank, S-skimmer, W-walker, G-gatling, M-missile, P-plasma, xT-tesla, NT-‚noob tube‘ a H/H-high risk/high reward)
NT – něco čím lze dosáhnout dobrých výsledků i s minimální snahou/skillem a umožňuje to tak bojovat i nováčkům.
H/H – jednotka, jejíž využití je velice riskantní (omezené), ale ve správnou chvíli, na správném místě dokáže až zázraky… tedy doporučené pouze zkušeným hráčům.
Raidery: Obrana proti zbraním G, P, T základní, proti M zvýšená (díky vysoké rychlosti vozidel, čímž by se stali lovci M jednotek, které by měli vyšší dostřel). Rychlosti ponechat shodné. Nechal bych pouze 3 typy RG, RP, RT. RM bych vynechal úplně, protože se na to takovéto vozidla nehodí… leda vrátit staré dobré Kaťuše, které tu bývaly.
Tanky: Obrana proti P a M by byla základní, proti G mírně zvýšena a proti T velmi vysoká. Max i min dostřel TM lehce navýšen, minimální dostřel pro TG odstraněn. TM by se tak stali ‚ostřelovači‘ v první linii, zatímco TG by dobře sloužily jako obrana proti R v první linii, kde by na rozdíl od zbylých 3 typů neměli omezen min. dostřel (mohl by být snížen max. dostřel, ale nechme to jednoduší, aby to nebylo na pochopení jen pro ‚hardcore‘ hráče).
Skimmery: Obrana proti G velmi nízká. SM by měli zaveden min dostřel a možná navýšen o kousíčen ten maximální.
Walkery: Obrana proti Tesle velmi nízká, kvůli ‚složité konstrukci a elektronice‘. WM lehce navýšen max. i min. dostřel.
Shrnutí využitelnosti:
R – Díky vyšší obraně proti M nebudou tak rychle sestřelováni z největší vzdálenosti.
RG – Jako nejrychlejší jednotky s G typem -> velmi vhodná pro lov S.
RP – Univerzální jednotka vhodná proti čemukoliv, včetně Tanků (NT).
RT – Velmi rychlá jednotka s T typem -> vynikající pro lov W, mizerná pro boj s T.
T – Díky vysoké odolnosti jednotka do první linie, avšak velmi pomalá.
TG – Jediný T bez min. dostřelu -> obrana proti lovení R a S. Vyšší účinnost proti S, nižší proti ostatním T.
TM – Vyšší dostřel (pouze velmi lehce) -> ‚inicializační‘ jednotka první linie, avšak slabší proti R.
TP – Znovu je NT pro nováčky.
TT – Vysoká účinnost proti W, ale nízká proti ostatním T. Kvůli pomalé rychlosti je tak vhodnou jednotkou pro ‚útok ze zálohy‘ na W (např. schované jednotky ve městě)… tedy H/H pro zkušené.
S – Jednotka schopná pohybu po vodě -> taktické využití. Slabá proti G.
SG – Slabá proti T, ale velmi účinná proti ostatním S – tedy obrana před napadením po vodě.
SM – Lehce zvýšen dostřel + zavedení minimálního (mořský ostřelovač).
SP – NT, akorát slabé proti G...
ST – Vhodné pro napadení W z vodní hladiny.
W – Jednotka s nejsilnější útočnou silou, dostřelem, ale oproti tankům nízkou obranou – zadní linie.
WG – Výborné proti S, dobré proti R, slabé proti T.
WM – Nejvyšší dostřel ve hře, slabé proti R, neutrální proti T.
WP – NT.
WT – velmi efektivní pro boj s ostatními W, ale velmi slabé proti T, které by měli vždy W ochraňovat, tedy spíše – H/H.
Když na to teď koukám, je to spousta textu a je už dost pozdě… takže všechny ostatní nápady / připomínky nechám stranou. Rozepsal bych se více, pokud by měli vývojáři zájem, ale myslím, že boj je hlavním tahounem hry, takže ten je asi nejdůležitější. Také mi právě došlo, že takovéto rozdělení by velmi těžce postihlo AI GSA… proto bych buď navrhl změnu GSA a nebo vyššího využívání plasmy… tedy noob tube... dejte vědět, jestli to je podle Vás celkově raciénální, či nesmysl... i to je odezva, za kterou budu rád
Dobrou noc,
IceE.